KERATAN AKHBAR KERATAN AKHBAR

KADA mahu Lebih Ramai Petani Sertai Ladang Merdeka

KADA mahu lebih ramai lagi petani di kawasannya mengambil pendekatan mencantum tanah sawahyang diusahakan bagi meningkatkan hasil pengeluaran padi di negeri ini.

15 Pam Kuasa Tinggi Selesai Masalah Kerosakan Padi

KOTA BHARU : Sebanyak 15 pam mudah alih berkuasa tinggi bernilai RM12 juta akan dibekalkan Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) bagi membantu petani yang mengalami masalah kerosakan tanaman padi...

KADA Perlu Jadi Peneraju Pembangunan Ekonomi, Sosial dan Pertanian.

KOTA BHARU 11 April - Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) perlu kembali berperanan sebagai peneraju pembangunan ekonomi, sosial dan pertanian di negeri ini sebagaimana termaktub dalam Akta KADA...

KADA Salur RM2.4 juta Bantu Petani

Bachok 5 Nov – Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu memperuntukkan sebanyak RM2.4 juta untuk membantu 1,500 petani menambah pendapatan di bawah program peningkatan pendapatan berskala kecil sepanjang...

Peruntukan Kepada Petani

LEMBAGA Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) menyediakan peruntukan RM209,100 kepada 159 petani kecil di Tumpat pada tahun ini untuk meningkatkan pendapatan mereka. Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian...

76 PETANI KERUGIAN RM300,000

Seramai 76 petani di bawah Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) mengalami kerugian RM300,000 apabila tanaman padi seluas 65.8 hektar yang diusahakan mereka musnah ketika banjir baru-baru ini.

Skim Insuran Khas Untuk Petani

Skim insuran khas untuk tanaman padi yang dicadangkan Kerajaan Pusat membolehkan petani menerima pampasan sewajarnya jika tanaman mereka rosak akibat makhluk persak atau bencana.

KADA Harap Petani Segera Tanam Padi

KOTA BHARU - Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) menasihatkan agar petani segera memulakan proses penanaman padi mereka bagi mengelak terlibat dengan ancaman banjir penghujung tahun ini.

Kerajaan Belanja RM3.1 Juta

Bachok - Kerajaan telah membelanjakan sebanyak RM3.1 juta untuk tujuan pembangunan saliran di sekitar bendang Pauh Sembilan di sini.

Kelewatan Punca Padi Terbantut

Kota Bharu - Pesawah yang ingin mendapatkan baja dan racun subsidi boleh membuat pengesahan di pejabat KADA tanpa perlu menunggu JKKKP.

Peruntukan RM400,000 untuk beli pam air.

Kerajaan Persekutuan mengumumkan peruntukan sebanyak RM400,000 diberikan kepada pesawah-pesawah yang terlibat dengan masalah kemarau di kelantan.

Manfaat Kepada 3000 Petani

KOTA BHARU 1 Dis. - Lembaga Kemajuan Pertanian Kemubu (KADA) akan memulakan projek empangan terapung membabitkan kos sebanyak RM 38 juta bagi mengatasi masalah bekalan air di rumah pam Lemai, dekat...

Agro Bazaar diperluas ke luar negara

Kuala Lumpur: Rangkaian Agro Bazaar akan diperluaskan ke luar negara bagi membuka peluang pasaran lebih luas kepada produk pertanian dan industri asas tani tempatan.